Boek: Oog in oog met Paramaribo
Oog in oog met Paramaribo. Verhalen over het herinneringserfgoed
Unieke kijk op de geschiedenis van Suriname.
Ieder standbeeld, ieder borstbeeld, iedere gedenksteen heeft zijn eigen, unieke geschiedenis. Wat maakte de man of vrouw zo bijzonder voor Paramaribo, voor Suriname? Waarom is een gebeurtenis zo belangrijk en ingrijpend voor de stad, voor het land? De 111 verhalen over het herinneringserfgoed in Paramaribo worden verteld vanuit de tijd waarin ze speelden. De grote stadsbrand van 1832 en de gruwelijke executie van de ‘daders’ Cojo, Mentor en Present. De stichting van de leprozerie Majella (1895) aan de Van Sommelsdijcksekreek door monseigneur Wulfing. Het overlijden aan malaria van expeditieleider Johan Eilerts de Haan tijdens zijn tocht in 1910. De onrechtmatige verbanning van ‘communist’ Anton de Kom uit Suriname. Het leven en de tragische dood in 1945 van professor Paul Flu. Met personen-, straatnamen- en kunstenaarsregisters die voor een optimale toegankelijkheid zorgen.
In het boek staan ook veel verloren verhalen die na uitgebreid archiefonderzoek in Suriname en Nederland zijn herontdekt. Het zinderende conflict in 1890 tussen predikant G.C. Steijnis en de antisemiet gouverneur Maurits de Savornin Lohman en de verrassende vondst in het Koninklijk Huisarchief van zestig brieven die een onthutsend beeld schetsen van de problemen en ruzies rond het in 1923 onthulde standbeeld van koningin Wilhelmina.
Eric Kastelein reconstrueert met oog voor detail in een vlotte en toegankelijke stijl de vaak meeslepende gebeurtenissen. Het boek leest als een geschiedenis in 111 verhalen over bijzondere mensen, bijzondere gebeurtenissen en bijzondere plekken in Suriname. Een unieke kijk voor iedereen met belangstelling voor dit prachtige land.
Eric Kastelein – Oog in oog met Paramaribo. Verhalen over het herinneringserfgoed | LM Publishers | ISBN 978 94 6022 503 1 | gebonden, 328 pagina’s | verkoopprijs € 24,50
Reacties mogelijk gemaakt door CComment